Ψυχολογία της γάτας και του σκύλου!

Πολλοί βρίσκουν τις έρευνες που μελετούν τη συμπεριφορά των ζώων περιττές, αστείες, γραφικές, μη αναγκαίες, σε σχέση με τις ερευνητικές ανάγκες στον τομέα της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Προσωπικά βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσα όχι τόσο την ψυχολογία των ίδιων των ζώων, αλλά την επίδραση που έχουν στην ανθρώπινη συμπεριφορά, και την ψυχολογία των ιδιοκτητών τους (κυρίως για το περίφημο debate μεταξύ cat lovers vs. dog lovers!). Ας ρίξουμε μια ματιά λοιπόν σε αυτό το ανάλαφρο θέμα:

  • Έρευνα στην Ελβετία έδειξε ότι μπορεί οι γάτες να μην φέρνουν επιπρόσθετα θετικά συναισθήματα στις σχέσεις ανάμεσα σε ένα ζευγάρι, αλλά οπωσδήποτε συμβάλλουν στην εξουδετέρωση των αρνητικών συναισθημάτων.
  • Άλλες έρευνες δείχνουν ότι, σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν πολλοί για τις γάτες, αυτά τα ζώα μπορούν να αναπτύξουν συναισθηματικούς δεσμούς (attachment).
  • Υπάρχουν 4 κύριες ομάδες χαρακτηριστικών στην προσωπικότητα της γάτας: α) δραστήριες, έξυπνες, περίεργες και κοινωνικές, β) συναισθηματικές, φιλικές, προστατευτικές, γ) επιθετικές και κακόκεφες και δ) φοβιτσιάρες-ντροπαλές. Στους ανθρώπους έχουν ως γνωστό βρεθεί 5 τύποι προσωπικότητας (εξωστρέφεια, νευρωτισμός, ευχαριστησιμότητα, ανοιχτότητα στην εμπειρία, συνειδητότητα). Εκτός από την 5η, οι υπόλοιπες μπορούν να παραλληλιστούν με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των αγαπημένων αιλουροειδών.
  • Το βασικό στοιχείο για να αναπτύξει κανείς μια καλή σχέση με μια γάτα είναι, σύμφωνα με ευρήματα, το να σεβαστεί την ανεξαρτησία της.
  • Οι ιδιοκτήτες υπέρβαρων γατών δεν είναι απαραίτητα και οι ίδιοι υπέρβαροι- πράγμα που δε συμβαίνει με τους υπέρβαρους σκύλους και τους υπέρβαρους ιδιοκτήτες τους!
  • Το γουργούρισμα της γάτας μπορεί να έχει ιδιαίτερα αγχολυτικές ιδιότητες! Βοηθά τους υπεύθυνους νευρώνες να παράγουν σεροτονίνη, που μας φέρνει ηρεμία και χαλάρωση καθώς και ενδορφίνες, που μας κάνουν να νιώθουμε ευτυχισμένοι. Οι ίδιες οι γάτες μπορούν να γουργουρίσουν ακόμα και όταν είναι τραυματισμένες- υποθέτουμε ότι πρόκειται για έναν μηχανισμό που βοηθάει την επούλωση και τη θεραπεία τους, καθώς αυτές οι δονήσεις έχουν αναβολική δράση. Περισσότερες πληροφορίες στις ακόλουθες αγγλόφωνες και γαλλόφωνες ιστοσελίδες.

Βιντεάκια από γάτες που γουργουρίζουν:
http://www.youtube.com/watch?v=3Mj2RIpbU8o
http://www.youtube.com/watch?v=u38xZsCTCOY&feature=related
--------------------------------------------
Έρευνες μελέτησαν τον τρόπο με τον οποίο απευθυνόμαστε στα βρέφη και στους σκύλους και βρήκαν τα εξής: ομοιότητες: φωνή σε υψηλό τόνο, επαναλαμβανόμενη χρήση λέξεων με πολύ απλή γραμματική, χρήση ενεστώτα στα ρήματα. Διαφορές: πιο σύντομες προτάσεις και περισσότερες προσταγές στα σκυλιά, ενώ στα βρέφη οι συμμετέχοντες απηύθυναν περισσότερες ερωτήσεις. Αντίθετα, ο τρόπος με τον οποίο μιλάμε στις γάτες είναι εντελώς διαφορετικός από αυτόν που απευθυνόμαστε στα βρέφη.

Έρευνα που έγινε σε ηλικιωμένους ιδιοκτήτες σκύλων έδειξε ότι, όταν έβγαζαν βόλτα τα κατοικίδιά τους, είχαν αυξημένη κοινωνικότητα. Οι σκύλοι μάλιστα έχουν σε κοινωνικές περιστάσεις την ιδιότητα να σπάνε τον πάγο (συχνά με άκομψο τρόπο, όπως μυρίζοντας τους καλεσμένους μας ή γαυγίζοντας), πράγμα που δεν ισχύει στην περίπτωση των γατών.

Κάποια άλλη στιγμή θα δούμε περισσότερα για τη θεραπεία μέσω κατοικιδίων (pet therapy).

Σχόλια