Ένα γνωστό άρθρο της αμερικανικής ένωσης ψυχολόγων παρουσιάζει ευρήματα που υποστηρίζουν ότι η περίοδος των γιορτών είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για τις γυναίκες. Αν και προπέρσινο, παραθέτω κάποια σημαντικά στοιχεία του:
- παναμερικανική έρευνα έδειξε ότι σχεδόν οι μισές αμερικανίδες βιώνουν υψηλότερο στρες κατά την περίοδο των εορτών, σε βάρος της ψυχικής και σωματικής υγείας τους.
- Οι γυναίκες δεν κάνουν πολλά για να αντιμετωπίσουν αυτό το στρες: αν και λαμβάνουν πολλά προειδοποιητικά μηνύματα από την κατάσταση της υγείας τους, στηρίζονται σε ανθυγιεινές στρατηγικές για να αντιμετωπίσουν το στρες.
- Συγκριτικά με τους άντρες, οι γυναίκες είναι σε μεγαλύτερο βαθμό αντιμέτωπες με πολλαπλές υποχρεώσεις και στην εργασία τους και στην οικογένεια, όπως το να σχεδιάσουν οικογενειακές μαζώξεις, να αγοράσουν δώρα, να μαγειρέψουν, πράγμα που μειώνει αναγκαστικά το χρόνο για ξεκούραση και χαλάρωση, στον αγώνα να είναι όλα έτοιμα και τέλεια για τις γιορτές.
- Το στρες των γιορτών αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα να στραφούν σε ανθυγιεινές στρατηγικές αντιμετώπισης-ανακούφισης από το στρες, όπως είναι η στροφή προς το φαγητό (41%) και η χρήση αλκοόλ (28%).
- Το στρες συνδέεται στατιστικά αλλά και ουσιαστικά με τις σοβαρότερες ασθένειες (παχυσαρκία, καρδιοπάθειες, διαβήτης, κτλ).
- 31% των γυναικών κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους στρέφονται στο φαγητό για να ανακουφιστούν από το στρες, σε σύγκριση με το 19% των ανδρών. Η χρήση του φαγητού ως καταπραϋντικού του άγχους αυξάνεται κατά 10% κατά τη διάρκεια των εορτών για τις γυναίκες (σε σύγκριση με το 6% των αντρών).
- Οι γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο από το στρες απ'ό,τι οι άντρες (51% έναντι του 43% των αντρών) και είναι περισσότερο πιθανό να αναφέρουν πολλαπλές πηγές άγχους.
- έλλειψη χρόνου (69% έναντι 63% των αντρών)
- έλλειψη χρημάτων (69 % έναντι 55% των αντρών)
- πίεση να πάρουν και να δώσουν δώρα (51% έναντι 42% των αντρών).
- 59 % : νευρικότητα ή θλίψη
- 51 % : κόπωση
- 56 % : αϋπνίες ή υπερυπνίες
- 55 %: έλλειψη ενδιαφέροντος, κινήτρων ή ενέργειας
- 46 %: πονοκέφαλοι
- 48 %: μυική ένταση, πιασίματα
- 32 %: αναστάτωση στο στομάχι ή δυσπεψία
- 37 %: αλλαγή στην όρεξη
- report change in appetite
- 29 %: ζαλάδες ή τάσεις λιποθυμίας
- 26 %: σφίξιμο στο στήθος
- 23 %: αλλαγές στη σεξουαλική διάθεση.
Στο επόμενο ποστ, τρόποι αντιμετώπισης του άγχους και ειδικότερα του άγχους των γιορτών!
Σχόλια