Εθελοντές που παρακολούθησαν με επιτυχία μαθήματα για ζογκλέρ επιβεβαιώνουν ότι ο ενήλικος εγκέφαλος διατηρεί την προσαρμοστικότητά του και μπορεί να μάθει νέες δεξιότητες σχηματίζοντας καινούργιες συνδέσεις ανάμεσα στους νευρώνες.
Έξι εβδομάδες μαθημάτων και εξάσκησης ήταν αρκετές για να εμφανιστούν αλλαγές στη λευκή ουσία, δηλαδή τις νευρικές ίνες που εκτείνονται από το ένα νευρικό κύτταρο στο άλλο και μεσολαβούν στην επικοινωνία τους (η φαιά ουσία, που απαντάται κυρίως στην επιφάνεια του εγκεφάλου, αποτελείται από τα κυρίως σώματα των νευρώνων).
Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο βρετανικό περιοδικό Nature Neuroscience, δείχνει ότι ακόμα και μετά την ενηλικίωση ο ανθρώπινος εγκέφαλος διατηρεί την πλαστικότητά του, δηλαδή την ικανότητα να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις του περιβάλλοντος με δομικές αλλαγές.
Οι αλλαγές εντοπίστηκαν μάλιστα στις περιοχές του εγκεφάλου που αναλαμβάνουν τις απαιτητικές λειτουργίες τις οποίες απαιτούν τα ζογκλερικά κόλπα: άριστο συντονισμό χεριού-ματιού, γρήγορες κινήσεις ακριβείας και παρακολούθηση κινούμενων αντικειμένων στην περιφέρεια του οπτικού πεδίου.
Τα μηνύματα αυτά είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα και ως προς την αποκατάσταση των εγκεφαλικών λειτουργιών μετά από κάποιο ατύχημα, αλλά και δίνουν ελπιδοφόρα μηνύματα για τις ικανότητες μάθησης και μετά την ενηλικίωση!
Σχόλια