Καταπιεσμένος θυμός και καρδιακά προβλήματα

Αντιγράφω από ένα άρθρο που αναφέρει πολύ ενδιαφέροντα ερευνητικά ευρήματα:

Οι άνδρες που δεν εκφράζουν ανοιχτά τον θυμό τους όταν αισθάνονται ότι αδικούνται στον χώρο εργασίας τους αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου, προειδοποιούν σουηδοί ερευνητές του Ερευνητικού Ινστιτούτου για το Στρες στη Στοκχόλμη.

Ζήτησαν από εθελοντές να αναφέρουν τον τρόπο με τον οποίον εξέφραζαν τον θυμό τους στην εργασία τους.

Οπως προέκυψε, όσοι εξ αυτών δεν αντιδρούσαν όταν θύμωναν στη δουλειά τους παρουσίαζαν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από καρδιακό επεισόδιο ή από σοβαρή καρδιοπάθεια σε σύγκριση με εκείνους οι οποίοι αντιμετώπιζαν τα προβλήματα κατά πρόσωπο.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο καταπιεσμένος θυμός προκαλεί τεράστια ένταση στον οργανισμό, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης με αποτέλεσμα τη μακροπρόθεσμη εμφάνιση βλαβών στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Την ίδια στιγμή ερευνητές του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ στη Γερμανία και του Ιατρικού Κολεγίου στο Ουισκόνσιν των ΗΠΑ σημειώνουν με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Clinical Ιnvestigation» ότι ανακάλυψαν ένα γονίδιο το οποίο κάνει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης να «χτυπούν κόκκινο», αυξάνοντας κατακόρυφα τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακού επεισοδίου.

Σχόλια