Ονειροπόληση και δημιουργική σκέψη

Η χαρισματικότητα, λόγω των γνωρισμάτων της δημιουργικής σκέψης που τη χαρακτηρίζουν, πολλές φορές περνάει απαρατήρητη, καθώς γονείς και δάσκαλοι τη συγχέουν με την ελειμματική προσοχή και υπερκινητικότητα.

Φαίνεται ότι το κοινό χαρακτηριστικό ανάμεσα στις δύο καταστάσεις (χαρισματικότητα και ελειμματική προσοχή) είναι η δημιουργικότητα. Μια έρευνα που έγινε σχετικά με την ονειροπόληση μας κατευθύνει προς τα ωφέλη της-αντιγράφω το σχετικό άρθρο:

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και του Πανεπιστημίου του Τορόντο διεξήγαγαν μελέτες φοιτητές του Χάρβαρντ, αναθέτοντας τους την διεκπεραίωση διαφόρων τεστ. Τα τεστ είχαν σχεδιαστεί ώστε να εξακριβώσουν ποιοι φοιτητές μπορούσαν να συγκεντρωθούν καλύτερα και να μην αποσπάται η προσοχή τους από εξωτερικά ερεθίσματα. Ενώ πρακτικά αυτή η ικανότητα θεωρείται ωφέλιμη στην καθημερινή ζωή, οι ερευνητές απέδειξαν ότι οι φοιτητές που ''πάσχουν'' από έλλειψη συγκέντρωσης διαθέτουν ένα πολύ πιο πλούσιο μείγμα σκέψεων στην ενεργή μνήμη τους, γεγονός που τους καθιστά υποσχόμενους δημιουργούς. Η αιτιολογία είναι απλή: Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να μην λαμβάνουν πολλά ερεθίσματα, στο τέλος αφομοιώνουν ποικίλες πληροφορίες άθελα τους, οι οποίες τροφοδοτούν τη δημιουργικότητα τους. Οι ερευνητές στο Τορόντο όμως επισημαίνουν ότι η έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης μπορεί να μετατραπεί σε δημιουργικότητα μόνο εάν συνοδεύεται από μια αυξημένη αίσθηση της αντίληψης του τι πρέπει να παραμένει στη σκέψη μας και του τι όχι.

Σχόλια