Κέντρα για ενδοσκόπηση και στοχασμό εντοπίζονται στον εγκέφαλο

Σε άρθρο της Καθημερινής αναφέρονται τα πρόσφατα πορίσματα σχετικά με τη χαρτογράφηση του εγκεφάλου σε σχέση με κάποιες λειτουργίες που αφορούν την ενδοσκόπηση και το στοχασμό:

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν για πρώτη φορά την περιοχή του εγκεφάλου που φαίνεται να ελέγχει τη διαδικασία της ενδοσκόπησης και στοχασμού, δηλαδή την ικανότητα του ανθρώπου να συλλογίζεται σχετικά με αυτά που σκέφτεται και νιώθει. Η ανακάλυψη μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση ενός από τα βασικά συστατικά της ανθρώπινης συνείδησης, ενώ είναι πιθανό να βοηθήσει στην θεραπεία ορισμένων εγκεφαλικών τραυμάτων, κατά τα οποία οι άνθρωποι χάνουν την ικανότητα να συλλογίζονται και να κάνουν αξιολογικές κρίσεις για τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις αποφάσεις και τις πράξεις τους.

Οι ερευνητές, υπό τον καθηγητή Γκέρεντ Ρις και τον Στέφεν Φλέμινγκ του Κέντρου Νευροαπεικόνισης και του Ινστιτούτου Γνωσιακής Νευροεπιστήμης του University College του Λονδίνου, στην μελέτη που δημοσίευσαν στο περιοδικό «Science», σύμφωνα με τη βρετανική «Independent», το «Scientific American» και το «Live Science», διαπίστωσαν ότι όσοι άνθρωποι τείνουν περισσότερο προς την ενδοσκόπηση, έχουν μεγαλύτερο όγκο νευρικού ιστού σε μια περιοχή του προμετωπιαίου φλοιού ακριβώς πίσω από τα μάτια. Όσο πιο ικανός είναι ένας άνθρωπος για ενδοσκόπηση και περισυλλογή, τόσο περισσότερη φαιά ουσία έχει, αλλά και τόσο περισσότερη λευκή εγκεφαλική ουσία (νευρικές συνδέσεις) σε αυτή την μικρή περιοχή.

Οι επιστήμονες, προς το παρόν, δεν γνωρίζουν γιατί τόσο η φαιά όσο και η λευκή ουσία αυξάνουν στα στοχαστικά άτομα. Το ερώτημα είναι αν η εγκεφαλική ουσία αυξάνεται όσο πιο πολλή ενδοσκόπηση κάνει κανείς ή αν, αντίστροφα, ακριβώς επειδή προϋπάρχει περισσότερη εγκεφαλική ουσία σε εκείνη την περιοχή, ένας άνθρωπος έχει μεγαλύτερη ικανότητα ενδοσκόπησης.

Οι Βρετανοί επιστήμονες ανέλυσαν και συνέκριναν τους εγκεφάλους 32 εθελοντών, οι οποίοι πραγματοποίησαν ένα ψυχολογικό τεστ σε μια οθόνη υπολογιστή, που έδειχνε πόσο ικανοί ήσαν να στοχάζονται για τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις πράξεις τους.

Η «σκέψη σχετικά με τη σκέψη» αποκαλείται επίσης «μετα-γνωσιακή ικανότητα» και συνιστά κεντρικό στοιχείο της συνείδησης, που όλοι οι άνθρωποι, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, χρησιμοποιούν καθημερινά, συχνά χωρίς να το συνειδητοποιούν. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η κατανόηση της νευρολογικής και βιολογικής βάσης της αυτεπίγνωσης θα ανοίξει το δρόμο για τα μυστήρια της συνείδησης, αλλά ίσως και για την θεραπεία διαφόρων εγκεφαλικών παθήσεων, όπως η σχιζοφρένεια.

Σχόλια