Σημειώνω ότι η ψυχοθεραπευτική προσέγγιση Gestalt είναι από τις λίγες που έχουν ως αρχή να επικεντρώνεται ο ασθενής στο παρόν και να βιώνει ολοκληρωμένα τις εμπειρίες του. Σημειώνω επίσης τη σύνδεση του θέματος αυτού με τις διαταραχές πρόσληψης τροφής, όπου η κατανάλωση τροφής δε γίνεται αρκετά συνειδητά, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να τρώνε μηχανικά, και να συσσωρεύουν θερμίδες χωρίς όμως καν να έχουν απολαύσει τη γευστική εμπειρία και χάνοντας επαφή με την αίσθηση του κορεσμού τους. Την τάση αυτή του μυαλού να αφαιρείται και να μη συγκεντρώνεται 100% σε αυτό που κάνει (νοητικά και συναισθηματικά) την έχουν εκμεταλλευτεί για παράδειγμα στα καταστήματα φαστ φουντ, όπου οθόνες προβάλλουν εικόνες που αφαιρούν το μυαλό και δεν το αφήνουν να συγκεντρωθεί στην τροφή, με αποτέλεσμα ένα άτομο να καταναλώνει περισσότερα από αυτά που κανονικά θα έτρωγε. Αντιγράφω το σχετικό άρθρο:
Οι άνθρωποι, χωρίς να το συνειδητοποιούν, περνούν το μισό περίπου χρόνο της μέρας τους κάνοντας σκέψεις ή φαντασιώσεις για πράγματα διαφορετικά από αυτά που κάνουν τη συγκεκριμένη στιγμή. Το χειρότερο είναι ότι αυτά τα νοητικά «ταξίδια» τους κάνουν πιο δυστυχισμένους, από ό,τι αν μπορούσαν να είναι κυριολεκτικά παρόντες, με το σώμα και το νου τους, στην κάθε στιγμή της καθημερινότητάς τους, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που διαπίστωσε ότι στο σεξ, περισσότερο από κάθε άλλη δραστηριότητα, οι άνθρωποι βρίσκονται στο παρόν, άρα είναι και πιο ευτυχισμένοι.
Οι ψυχολόγοι Ντάνιελ Γίλμπερτ (καθηγητής-συγγραφέας του βιβλίου «Αναζητώντας την ευτυχία» που έχει εκδοθεί και στα ελληνικά) και Μάθιου Κίλινγκγουορθ του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Science», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και τη βρετανική «Γκάρντιαν», διαπίστωσαν ότι η τάση γυναικών και ανδρών να βρίσκονται συνεχώς «κάπου αλλού» μειώνει τελικά την ευτυχία που νιώθουν. «Το ανθρώπινο μυαλό είναι περιπλανώμενο και ένα περιπλανώμενο μυαλό είναι δυστυχισμένο», όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Οι ερευνητές μελέτησαν τις περιπτώσεις 2.250 ατόμων από 83 χώρες με τη βοήθεια μιας εφαρμογής του iPhone την οποία ανέπτυξαν (υπάρχει στη διεύθυνση www.trackyourhappiness.org), μέσω της οποίας καλούσαν σε συχνά αλλά άτακτα χρονικά διαστήματα μέσα στη μέρα τους εθελοντές (ακόμα και όταν έκαναν σεξ!) και τους ζητούσαν να απαντήσουν πόσο ευτυχισμένοι ήσαν, τι έκαναν εκείνη τη στιγμή και τι σκέφτονταν. Όπως αποκαλύφτηκε, σχεδόν το μισό χρόνο (σε ποσοστό 47%) οι άνθρωποι «ονειρεύονται», δηλαδή το μυαλό τους περιπλανιέται σε άσχετα πράγματα, ευχάριστα ή δυσάρεστα.
Οι Αμερικανοί ψυχολόγοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η περιπλάνηση του νου (ακόμα και σε ευχάριστα πράγματα) αποτελεί γενικά την αιτία μάλλον και όχι τη συνέπεια του διάχυτου αισθήματος δυστυχίας μέσα στη μέρα.
Οι εθελοντές, γενικά, δήλωσαν πιο χαρούμενοι όταν έκαναν σεξ, ασκούνταν σωματικά ή είχαν κάποια συζήτηση, ενώ ήσαν λιγότερο ευτυχισμένοι όταν χρησιμοποιούσαν τον υπολογιστή, όταν ξεκουράζονταν ή δούλευαν. Οι ερευνητές συμπέραναν ότι μόνο το 4,6% του αισθήματος ικανοποίησης και ευτυχίας που νιώθει ένας άνθρωπος σε μια δεδομένη στιγμή, μπορεί να αποδοθεί στη συγκεκριμένη δραστηριότητα της κάθε στιγμής, ενώ η περιπλάνηση του μυαλού συνεισφέρει περισσότερο (το 10,8%).
Οι άνθρωποι τείνουν να είναι πιο συγκεντρωμένοι στο παρόν και ο νους τους περιπλανιέται λιγότερο (μόνο 10% του χρόνου κατά μέσο όρο), όταν κάνουν σεξ, γι' αυτό είναι πιο ευτυχισμένοι. Σε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα, ο νους περιπλανιέται τουλάχιστον στο 30% του χρόνου.
Διάφορες θρησκείες και φιλοσοφικές παραδόσεις (κυρίως ανατολικές) έχουν τονίσει εδώ και αιώνες την ανάγκη του ανθρώπου να ζει στο παρόν, αν θέλει πραγματικά να ολοκληρωθεί και να ευτυχήσει. Η σύγχρονη επιστήμη φαίνεται τώρα να επιβεβαιώνει αυτό που οι σοφοί λένε εδώ και καιρό.
Σχόλια