Σεμινάριο: χρόνιες ασθένειες και ψυχολογική υποστήριξη

Θεσσαλονίκη, 27/11/2010
Διοργάνωση: εταιρεία Employ, τηλ. 2310 230545, e-mail: info@e-employ.gr, www.e-employ.gr
Για περισσότερα κλικ εδώ:
Το σεμινάριο είναι για περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων και απευθύνεται σε επαγγελματίες της υγείας, νοσηλευτές, εργαζόμενους σε νοσοκομεία, ιατρεία, κλινικές, ιατρούς, καθώς και σε ψυχολόγους, ψυχίατρους, αλλά και σε άτομα τα οποία στο οικογενειακό και κοινωνικό τους περιβάλλον έρχονται αντιμέτωποι με ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας.


Σκοπός:

Από τα πρώτα βήματά της η ιατρική παραδέχτηκε τη στενή σχέση ανάμεσα στη σωματική και την ψυχική υγεία. Αν και για ένα χρονικό διάστημα ο πιο σύγχρονος ιατρικός κόσμος εστίασε περισσότερο στο βιολογικό μέρος της θεραπευτικής προσέγγισης, τις τελευταίες δεκαετίες στράφηκε και πάλι στην αναγνώριση του τεράστιου ρόλου της ψυχολογικής κατάστασης τόσο στην εκδήλωση των ασθενειών όσο και στη θεραπεία τους.
Σήμερα ο ρόλος αυτός της ψυχολογικής κατάστασης έχει αναγνωριστεί επιστημονικά και αποδειχτεί ερευνητικά περισσότερο από ποτέ. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι, όταν ο άνθρωπος νοσήσει, μεταβάλλεται η ζωή του τόσο ριζικά, που η αλλαγή αυτή επιβάλλει την ύπαρξη ενός ισχυρού και καλά οργανωμένου και ενημερωμένου συστήματος υποστήριξης του ασθενούς. Το δίκτυο αυτό αφορά τους επιστήμονες της υγείας (νοσηλευτές, εργαζόμενους σε νοσοκομεία, ιατρεία, κλινικές, ιατρούς, κτλ.), τους ειδικούς ψυχικής υγείας (ψυχολόγους, ψυχιάτρους, συμβούλους ψυχικής υγείας, κτλ.), τους ανθρώπους που τον περιβάλλουν (οικογένεια, κοινωνικό περίγυρο, συνεργάτες, κτλ.) καθώς και τον ίδιο τον ασθενή.
Το σεμινάριο αυτό ξεκινά με εφαλτήριο το μεγάλο κενό που εντοπίζεται στο χώρο της υγείας σχετικά με την ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών. Εστιάζεται περισσότερο στα χρόνια νοσήματα, καθώς αυτά απαιτούν ισχυρές μεταβολές στη ζωή του ασθενούς, οι οποίες είναι χρόνιες έως παντοτινές στη διάρκεια και εμπεριέχουν σε μεγάλο βαθμό και τον κίνδυνο του θανάτου.
Η παρουσία ενός χρόνιου νοσήματος στην επαγγελματική μας δραστηριότητα ή και στην ίδια μας την καθημερινότητα λοιπόν μας φέρνει αντιμέτωπους με ελλείψεις και στις γνώσεις μας σχετικά με την ψυχολογική υποστήριξη του χρόνια ασθενούς, αλλά και με στις δεξιότητές μας, με αποτέλεσμα να εγείρονται ερωτηματικά:
• Ποιες είναι οι ιδιαίτερες συναισθηματικές ανάγκες που εμφανίζονται σε άτομα με χρόνια νοσήματα;
• Ποιες είναι οι ειδικές δεξιότητες συναισθηματικής υποστήριξης που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας άνθρωπος που συνυπάρχει με τον ασθενή;
• Πώς μπορεί κανείς να προστατέψει τον εαυτό του από την ψυχική φθορά και το άγχος που δημιουργείται σε τέτοιες καταστάσεις της ζωής;
• Ποια είναι τα δικαιώματα των ασθενών και οι ηθικές υποχρεώσεις των επαγγελματιών;
• Τι συμβαίνει όταν δεν υπάρχει περίπτωση ίασης και ο ασθενής βρίσκεται στο τελικό στάδιο;
Το σεμινάριο αυτό καλύπτει το βασικό θεωρητικό υπόβαθρο της ψυχολογίας του ασθενούς με χρόνιο νόσημα και εστιάζει ταυτόχρονα σε πολλά επίπεδα (ανάγκες του ασθενούς, των κοντινών του προσώπων και των επαγγελματιών του χώρου της υγείας). Απευθύνεται σε όσους εμφανίζουν ευαισθησία στο θέμα της σύνθετης ψυχολογικής κατάστασης του ασθενούς και σε όσους ενδιαφέρονται προσωπικά ή επαγγελματικά για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί κάποιος να υποστηρίξει συναισθηματικά κάποιον που νοσεί, από το στάδιο της διάγνωσης μέχρι και το ενδεχόμενο τελικό στάδιο κατάληξης.


Η βιωματική φύση του σεμιναρίου αυτού σημαίνει ότι η διεξαγωγή του γίνεται διανθισμένη με πρακτικές δραστηριότητες που κινούνται σε δύο άξονες:
α) δραστηριότητες αυτογνωσίας για την ενδοπροσωπική εξερεύνηση των συμμετεχόντων σε θέματα προσωπικού τους άγχους, φοβιών, εμπειριών που θα τους παρέχουν ευκαιρίες για ενδοσκόπηση, ώστε να προβληματιστούν σχετικά με δικές τους αδυναμίες και να ενισχυθούν ως προς τις δεξιότητές τους.
β) δραστηριότητες που εστιάζουν στη συμβουλευτική και την ψυχολογική υποστήριξη, για να καλλιεργηθούν περισσότερο κοινωνικές δεξιότητες.

Σχόλια