Ψυχική υγεία στο στρατό

Αντιγράφω το σημερινό άρθρο της Ελευθεροτυπίας σχετικά με την εκδήλωση κατάθλιψης στα άτομα που υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία.

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στις Ενοπλες Δυνάμεις, το 3,87% των ερωτηθέντων παρουσίαζαν συμπτώματα μείζονος κατάθλιψης, το 14,02% δεν ένιωθαν ότι είχαν «καλή ζωή», το 16,05% παρουσίαζαν τουλάχιστον μέτρια συναισθηματική διαταραχή. Από έρευνα της Ψυχιατρικής Κλινικής του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Ειδικών Νοσημάτων (ΣΝΕΝ), διαπιστώνεται ότι οι νεοσύλλεκτοι, στη διάρκεια της βασικής τους εκπαίδευσης, είναι άτομα υψηλής επικινδυνότητας για αυτοκτονική συμπεριφορά, ενώ η αυτοκτονική συμπεριφορά είναι ιδιαίτερα συχνή σε νεοσύλλεκτους που είναι χρήστες ναρκωτικών ουσιών. Τα αποτελέσματα των ερευνών πρόκειται να ανακοινωθούν στο 23ο Ιατρικό Συνέδριο Ενόπλων Δυνάμεων, που ξεκίνησε χθες στη Θεσσαλονίκη.

Ναρκωτικά

Το θέμα των ναρκωτικών στις Ενοπλες Δυνάμεις έθιξε και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, κηρύσσοντας, χθες βράδυ, την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου. Οπως είπε, είναι ένα από τα θέματα που συνδέουν τη στρατιωτική ιατρική και τα στρατιωτικά νοσοκομεία με την κοινωνία, και υπογράμμισε τη συνεργασία των υπουργείων Εθνικής Αμυνας και Υγείας, ώστε τα στρατιωτικά νοσοκομεία να προσφέρουν στην κοινωνία, με τον εξοπλισμό και τα τμήματά τους. Τόνισε όμως ότι τα στρατιωτικά νοσοκομεία παρουσιάζουν την ίδια παθογένεια που παρουσιάζουν και τα δημόσια, με προβλήματα ελέγχου της φαρμακευτικής δαπάνης, των προμηθειών, του διπλογραφικού συστήματος και του κόστους. «Θέλουμε τα στρατιωτικά νοσοκομεία να λειτουργούν υποδειγματικά και να αποδίδουν κοινωνικό και επιχειρησιακό αποτέλεσμα», κατέληξε ο Ε. Βενιζέλος. Δήλωσε, τέλος, τη στήριξη και κάλυψή του στο σύνολο του στελεχικού δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο, όπως είπε, τιμά ο ελληνικός λαός.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Και όχι μόνο η ψυχική υγεία. Η κάκιστη διατροφή, και οι ακραίες σωματικές καταπονήσεις σε ανέτοιμους φαντάρους είναι θέματα "τζιζ".