Ψυχικά οφέλη κοινωνικής προσφοράς και φροντίδας

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα βρίσκω την παρακάτω έρευνα που παρουσιάζεται σε αυτό το άρθρο. Δίνονται αποδείξεις για τον τρόπο με τον οποίο επιδρά ψυχικά και νευροβιολογικά η κοινωνική υποστήριξη που δίνουμε στους άλλους!

Η κοινωνική υποστήριξη ή αλλιώς η φροντίδα που παρέχουμε με διάφορους τρόπους στους γύρω μας, μας κάνει πιο ευτυχισμένους ενώ παράλληλα ρίχνει τα επίπεδα του στρες που βιώνουμε. Τα ενδιαφέροντα αποτελέσματα ανήκουν στους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, στις ΗΠΑ.

Σε δοκιμές που πραγματοποίησαν σε ασθενείς, είδαν ότι όσοι είχαν τη δυνατότητα να βοηθήσουν με κάποιο τρόπο τα αγαπημένα τους πρόσωπα, βίωναν θετικά συναισθήματα παρόμοια με εκείνα που βιώνει κανείς όταν π.χ. τρώει σοκολάτα, κάνει σεξ ή κερδίζει χρήματα.
«Όταν μιλάμε για τους τρόπους με τους οποίους η κοινωνική υποστήριξη μπορεί να βοηθήσει την υγεία μας, οι περισσότεροι σκέφτονται τα οφέλη που λαμβάνουμε από τις πράξεις των γύρω μας» αναφέρει η επικεφαλής της μελέτης Ναόμι Αιζενμπέργκερ. «Φαίνεται όμως, ότι κάποια από τα οφέλη της κοινωνικής υποστήριξης προέρχονται για την ακρίβεια από τη φροντίδα που δείχνουμε εμείς προς τους άλλους» εξηγεί η ειδικός.
Η υποστήριξη «ανάβει» τα κέντρα ανταμοιβής
Κατά τη διάρκεια της ενδιαφέρουσας ερευνητικής προσπάθειας, οι ερευνητές μελέτησαν 20 νεαρά ετεροφυλόφιλα ζευγάρια με υγιείς σχέσεις. Υπέβαλαν τους άνδρες σε ηλεκτροσόκ, ενόσω οι σύντροφοί τους παρακολουθούσαν τη διαδικασία και παράλληλα υποβάλλονταν και οι ίδιες σε λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI) του εγκεφάλου.
Ανά διαστήματα, οι ειδικοί έδιναν στις γυναίκες την άδεια να κρατήσουν υποστηρικτικά το χέρι των ανδρών, ενώ εκείνοι υποβάλλονταν σε ηλεκτροσόκ.
Από τις μετρήσεις φάνηκε ότι όταν οι γυναίκες κρατούσαν το χέρι οι περιοχές ανταμοιβής του εγκεφάλου - συμπεριλαμβανομένων του κοιλιακού ραβδωτού σώματος και της διαφραγματικής περιοχής - ενεργοποιούνταν. Αντίθετα, όταν δεν υπήρχε καμία υποστήριξη των μεν προς τους δε, οι περιοχές αυτές εμφάνιζαν περιορισμένη δραστηριότητα.
«Μια από τις περιοχές αυτές, το κοιλιακό ραβδωτό σώμα του εγκεφάλου, ενεργοποιείται συνήθως όταν καταναλώνουμε σοκολάτα, κάνουμε σεξ ή λαμβάνουμε χρήματα» αναφέρει η Αιζενμπέργκερ. «Το γεγονός, λοιπόν, ότι η προσφορά υποστήριξης επίσης ενεργοποιεί την συγκεκριμένη περιοχή δείχνει ότι ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται την συγκεκριμένη πράξη ως μια βασική εμπειρία ανταμοιβής» επισημαίνει η επικεφαλής της μελέτης.
Όπως αναφέρουν μάλιστα οι αμερικανοί επιστήμονες με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Psychosomatic Medicine», τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι η ψυχολογική υποστήριξη που δείχνουμε σε άλλους περιορίζει τα επίπεδα του στρες.
Βασικό ρόλο σε αυτό, σύμφωνα με τους ίδιους, παίζει η νευρολογική δραστηριότητα που παρατηρήθηκε στην διαφραγματική περιοχή του εγκεφάλου, η οποία αποτελεί κέντρο ευχαρίστησης και συμβάλλει στον περιορισμό του στρες, καθώς παράλληλα καταστέλλει την δραστηριότητα σε περιοχές που επεξεργάζονται τις απειλές.

Σχόλια

Ο χρήστης Δια Βίου Ανέλιξη ΚοινΣΕπ είπε…
Όμορφο άρθρο. Αν δε σε πειράζει θα το φιλοξενήσω στο blog μου
Ο χρήστης Kalliope είπε…
Κανένα πρόβλημα!