Εξοικείωση με τις "απαγορευμένες" τροφές

Υπάρχουν τροφές στις οποίες βρίσκετε ότι δεν μπορείτε να αντισταθείτε; Πώς νιώθετε, όταν, ενώ αποφεύγετε συστηματικά τις τροφές αυτές, τις έχετε διαθέσιμες; Πώς θα νιώθατε αν σας έλεγε κάποιος ότι ο τρόπος για να χάσουν οι τροφές αυτές τη μαγική δύναμη πάνω σας είναι να...εξοικειωθείτε μαζί τους; 

Σε αυτό το ποστ θα ασχοληθούμε με την εξοικείωση με "απαγορευμένες" τροφές και θα δούμε ερευνητικά ευρήματα για το πώς η μεμονωμένη εισαγωγή ενός τροφίμου στη διατροφή μας μπορεί να μας κάνει να συνηθίσουμε στην παρουσία του και τελικά να τρώμε λιγότερο από αυτό. 

Η θεωρία αυτή έχει μια βάση: όταν το φαγητό που ως τώρα ήταν πειρασμός, γίνεται πιο γνώριμο, αποδυναμώνεται. Αν πιστεύουμε ότι δεν κάνει να τρώμε κάτι, τότε αυτό ασκεί περισσότερη έλξη πάνω μας, γιατί η σκέψη μας ακολουθεί το σκεπτικό του "ας το φάω τώρα που το βρήκα" και έτσι το παρακάνουμε. Ουσιαστικά γνωρίζουμε όμως ότι μπορούμε να το ξαναβρούμε σύντομα, απλώς είχαμε επιλέξει να το θεωρήσουμε απαγορευμένο, γι'αυτό αποφεύγαμε να το συναντάμε συχνά. Το απαγορευμένο όμως ως γνωστό, αποκτά μια ελκτική δύναμη.

Όμως πρέπει να δώσουμε προσοχή στις προϋποθέσεις που μας υποδεικνύει η έρευνα, για να γίνει επιτυχημένη αυτή η τεχνική (μοιάζει με τη συστηματική απευαισθητοποίηση του συμπεριφορισμού, όπου το φοβικό άτομο εκτείθεται στο ερέθισμα-αντικείμενο του φόβου του σταδιακά, μέχρι να το αποσυνδέσει από δυσάρεστα συναισθήματα). Φαίνεται πως θα πρέπει να εισάγεται ένα τρόφιμο τη φορά και μάλιστα να μην ξαναεξαφανιστεί από τη ζωή του διατρεφόμενου. Επίσης χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην περίπτωση να έχει κανείς υπερφαγική συμπεριφορά, γιατί τότε το άτομο θα χρειαστεί υποστήριξη στο να βρει τις ρίζες των υπερφαγικών τάσεών του, για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη στον εαυτό που χρειάζεται η εξοικείωση με ένα τρόφιμο που ως τώρα πυροδοτούσε υπερφαγικά επεισόδια. 

Μεταφράζω από το αντίστοιχο άρθρο:

 "H εξοικείωση με το φαγητό μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους"- να ένας ενδιαφέρων τίτλος άρθρου από ένα έντυπο διατροφής που μας παρουσιάζει τα αποτελέσματα μιας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition (8/11). Τα αποτελέσματα υποστηρίζουν αυτό που οι ειδικοί συμβουλεύουν εδώ και δεκαετίες: το να εξοικειωθούμε με ένα φαγητό μπορεί να μας βοηθήσει να αποφεύγουμε την υπερκατανάλωσή του. Η περίληψη του άρθρου στο περιοδικό Environmental Nutrition (10/11) λέει: "Οι επιπτώσεις της εξοικείωσης- μιας μορφής μάθησης κατά την οποία η επανειλημμένη έκθεση οδηγεί σε μειωμένη απόκριση- μελετήθηκε σε μια έρευναμε 16 παχύσαρκες και 16 μη παχύσαρκες γυναίκες, οι οποίες τυχαία θα λάμβαναν ένα γεύμα μακαρονιών με τυρί πέντε φορές, είτε καθημερινά για μια εβδομάδα είτε μια φορά την εβδομάδα για πέντε εβδομάδες. Και στις δύο ομάδες γυναικών, η καθημερινή παρουσίαση του φαγητού αυτού είχε ως αποτέλεσμα να εξοικειώνονται με αυτό πιο γρήγορα και να καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες παρά όταν το φαγητό αυτό το έβλεπαν μ΄νο μια φορά την εβδομάδα. Αυτή η έρευνα υποστηρίζει τη θεωρία ότι η παρουσία μιας μικρής ποικιλίας (σε αντίθεση με μια μεγάλη ποικιλία) φαγητών πλούσιων σε θερμίδες οδηγεί σε λιγότερη κατανάλωση". 

Αυτή η μελέτη ενισχύει την αντίληψη ότι, όταν το φαγητό μας είναι γνώριμο και όχι δύσκολο στην απόκτησή του, συνηθίζουμε στην ιδέα ότι θα είναι εκεί και σήμερα και αύριο και άρα δεν τρώμε υπερβολικά από αυτό. Οι γυναίκες που είχαν καθημερινά μακαρόνια με τυρί (αρκετά ώστε να το σιχαθούν!) έφαγαν λιγότερα, αλλά εκείνες που το είχαν μόνο εβδομαδιαία, κατανάλωναν περισσότερα.Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε και χρειαζόμαστε να έχουμε γύρω μας φαγητό και να πιστεύουμε ότι μπορούμε να πούμε ναι, για να μπορούμε να πούμε και όχι σε αυτό. Η έρευνα επίσης μας λέει ότι καλύτερα έιναι να εξοικειωνόμαστε με ένα φαγητό κάθε φορά. Να μην φέρνουμε στη ζωή μας όλα τα φαγητά που μας δυσκολεύουν αμέσως αλλά να επιλέγουμε ένα και, όταν εξοικειωθούμε με αυτό, να εισάγουμε στη διατροφή μας και ένα άλλο."

Σχόλια