Μίμηση διατροφικής συμπεριφοράς των συνδαιτυμόνων μας

http://www.livingcenter.org/images/Dinnerfest/manand%20women%20eating.jpg
Έχετε ακούσει ποτέ ότι όσο πιο πολλοί κάθονται στο ίδιο τραπέζι με μας, τόσο πιο πολύ θα φάμε; Έχετε προσέξει ότι τρώτε περισσότερο όταν βρίσκεστε με παρέα, από ό,τι όταν είστε μόνοι; Η κοινωνική διάσταση της κατανάλωσης τροφής είναι κάτι που γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό. Τα τελευταία χρόνια όμως με πειραματικές δοκιμασίες έχουμε σιγά σιγά και τις πρώτες αποδείξεις για την εμπειρική αυτή διαπίστωση. Mεταφράζω ένα άρθρο του Christian Nordqvist σχετικά με το θέμα αυτό:

Όταν δύο γυναίκες τρώνε μαζί, είναι πιο πιθανό να βάλει η μία στο στόμα της φγητό, όταν κάνει το ίδιο και η άλλη. Τη στιγμή που η μια πάει να βάλει στο στόμα της μια πιρουνιά, η άλλη είναι πιο πιθανό να κάνει το ίδιο μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα, αναφέρουν ερευνητές από το πανεπιστήμιο Radboud University Nijmegen της Ολλανδίας, όπως διαβάζουμε στο PLoS One (The Public Library of Science 1). Η μίμηση της συμπεριφοράς συμβαίνει ακούσια, υποστηρίζουν οι συγγραφείς.
Ο Roel Hermans, PhD., και η ομάδα του εξήγησαν ότι προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι οι γυναίκες τείνουν να καταναλώνουν περισσότερο φαγητό, όταν ο συνδαιτυμόνας τους τρώει πολύ και επίσης τρώνε λιγότερο, όταν ο συνδαιτυμόνας τους τρώει λιτά. Αν και οι ερευνητές είχαν προτείνει ότι παρατηρείται μίμηση συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια γευμάτων, αυτή η υπόθεση δεν είχε ποτέ αποδειχτεί στην πράξη.

Ο Dr. Hermans και η ομάδα του μάζεψαν δεδομένα από 140 νεαρές γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 21 έτη. 70 ζεύγη από νεαρές γυναίκες γευμάτισαν μαζί σε μια προσομοίωση εστιατορίου, που έμοιαζε ακριβώς σαν ένα εστιατόριο του πανεπιστημίου. 

Κάθε ζεύγος συνδαιτυμόνων είχε τις εξής επιλογές (στο ένα άτομο από κάθε ζεύγος οι ερευνητές είχαν πει τι να φάει):
  • μικρή μερίδα- να τρώνε λίγη, μέση ή μεγάλη ποσότητα από αυτήν
  • μεσαία μερίδα- να τρώνε λίγη, μέση ή μεγάλη ποσότητα από αυτήν 
  • μεγάλη περίδα- να τρώνε λίγη, μέση ή μεγάλη ποσότητα από αυτήν.
Η δεύτερη γυναίκα του ζεύγους δεν είχε δεχτεί καμία οδηγία σχετικά με το πόσο έπρεπε να φάει.

Αν το δεύτερο άτομο του ζεύγους έτρωγε μέσα σε 5 δευτερόλεπτα, αφού έτρωγε μια μπουκιά το πρώτο άτομο, αυτό χαρακτηριζόταν ως μίμηση. Στη μελέτη παρατηρήθηκαν 3.888 μπουκιές. Σε κάθε γεύμα, αυτοί που τους είπαν πώς να φάνε έφαγαν 30 μπουκιές, ενώ η συνδαιτυμόνας κατανάλωσε κατά μέσο όρο 41 μπουκιές. 
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες όντως μιμούνται η μία την άλλη όταν τρώνε. Οι γυναίκες που δεν είχαν λάβει οδηγίες ήταν πιο πιθανό να καταναλώσουν μια μπουκιά μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα από τη στιγμή που το έκαναν οι άλλες. Αν και οι γυναίκες που είχαν οδηγίες έκαναν και αυτές μίμηση, οι γυναίκες χωρίς οδηγίες μιμούνταν σε τριπλάσιο βαθμό τη συμπεριφορά των γυναικών που είχαν απέναντί τους. 
Επίσης οι ερευνητές προσθέτουν ότι ο ΔΜΣ (δείκτης μάζας σώματος) φαίνεται ότι δεν είχε κάποια επίδραση στην πιθανότητα μίμησης κατά τη διάρκεια του γεύματος. Ωστόσο οι ερευνητές τονίζουν ότι η πλειοψηφία των συμμετεχόντων τους είχαν φυσιολογικό ΔΜΣ (20-25). Συμπέραναν: 
"Η μελέτη αυτή έδειξε ότι οι άνθρωποι προσαρμόζουν την κατανάλωση τροφής σύμφωνα με την κατανάλωση που κάνουν οι άλλοι. Όσο δεν αναγνωρίζουμε τόσο σημαντικές επιρροές, θα είναι δύσκολο να κάνουμε υγιεινές διατροφικές επιλογές και να διατηρούμε μια υγιεινή διατροφή, ειδικά σε ό,τι αφορά περιβάλλοντα διατροφής στα οποία οι άνθρωποι εκτίθενται συχνά στη διατροφική συμπεριφορά των άλλων".


Σχόλια

Ο χρήστης Ανδρέας Ζουρδός είπε…
Περιβάλλον. Πόσο σημαντικό είναι φαίνεται γι' άλλη μία φορά.