Στη ζωή υπάρχουν αυτά που βλέπουμε διαρκώς και αυτά που δεν τα πολυβλέπουμε. Τα δεύτερα είναι ακριβοθώρητα ή χρειάζεται να στρέψουμε επίμονα την προσοχή μας σε αυτά, για να τα διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν. Έτσι, σε κάθε τι προβληματικό στην κοινωνία μας, υπάρχει πάντα η διαπίστωσή του και έπειτα και ο αντίλογος, η αντίδραση, ο ακτιβισμός, η δράση. Στο ποστ αυτό καταθέτω κάποιες αρχικές σκέψεις και στη συνέχεια θα μεταφράσω το άρθρο μιας μητέρας- δικηγόρου που εκφράζει τις σκέψεις της για την πρόωρη σεξουαλικοποίηση των κοριτσιών στη δυτική κοινωνία.
Πρόκειται για ένα φαινόμενο που προωθείται από τα ΜΜΕ και τη βιομηχανία της μόδας και των παιχνιδιών, κατά το οποίο τα κορίτσια μικρής ηλικίας ενθαρρύνονται να υιοθετούν συμπεριφορές που δε συνάδουν με την ηλικία τους, καθώς τις θέτουν σε έναν πρόωρο σεξουαλικό ρόλο, κάτι όμως το οποίο συμβάλλει σε προβλήματα αυτοεικόνας, αυτοπεποίθησης και στην ανάπτυξη κατάθλιψης και διαταραχών πρόσληψης τροφής. Η αμερικανική ένωση ψυχολόγων προειδοποιεί πλέον επίσημα σε εκστρατείες της για αυτές τις επιπτώσεις.
[Σημείωση για τα παιχνίδια: το παιχνίδι συχνά γίνεται με κούκλες που αναπαριστούν γυναικείες φιγούρες και λέγεται ότι δίνει στα κορίτσια έναν ασφαλή τρόπο δοκιμής και πειραματισμού μέσω παιχνιδιού ρόλων- ωστόσο η υπερβολή στις φιγούρες αυτές, στην εμφάνισή τους και τους ρόλους που αναπαριστούν (π.χ. πριγκίπισσα) δημιουργούν ισχυρότατα πρότυπα.]
Σε αυτό το βίντεο (μπορείτε να παρακολουθήσετε και τα υπόλοιπα μέρη του) για παράδειγμα μπορούμε να δούμε ένα κορίτσι 8 ετών με νευρική ανορεξία- οι ειδικοί επιβεβαιώνουν ότι η ηλικία έναρξης των διαταραχών πρόσληψης τροφής (που συνδέονται άμεσα με τη δυσαρέσκεια για την αυτοεικόνα και την αυτοεκτίμηση) πέφτει ολοένα και χαμηλότερα. Αυτό που κάνει εντύπωση (και που δεν γίνεται καν αναφορά στο βίντεο) είναι το έντονο μακιγιάζ του μικρού κοριτσιού που από τόσο νωρίς νιώθει ανασφάλεια με την εξωτερική του εμφάνιση και πιέσεις για να έχει γυναικεία εμφάνιση. Σε αυτό το βίντεο παρακολουθούμε τις απόπειρες κοριτσιών παιδικής ηλικίας να κάνουν δίαιτα για να χάσουν βάρος και να μεταμορφωθούν σε γυναικεία πρότυπα που δε συνάδουν με την ηλικία τους ή με την πραγματικότητα.
Στο κοινωνικό επίπεδο, το φαινόμενο αυτό στρέφει την προσοχή των κοριτσιών αυτών στο να θέτουν ως προτεραιότητα την περιποίησή τους [κάτι εξαιρετικά κερδοφόρο για τις σχετικές βιομηχανίες] και τις καθιστά πρόωρα σεξουαλικές, κάτι το οποίο στις δυτικές κοινωνίες θεωρείται ανήθικο και παράνομο. Επίσης τα πρόωρα σεξουαλικοποιημένα κορίτσια συμβάλλουν σε έναν νέο υποβιβασμό της γυναικείας οντότητας, καθώς θέτουν ως στόχο τους να τραβούν την προσοχή μέσω της σεξουαλικότητας και όχι της προσωπικότητας και των ικανοτήτων τους τους και να επιδιώκουν στη ζωή τους να κατακτούν στόχους μέσω του σεξ και της υπερβολικής θηλυκότητας και όχι μέσα από σπουδές, μόχθο, επιτεύγματα κτλ. Η σεξουαλικοποίηση συμβάλλει στην αντικειμενοποίηση της γυναίκας (το να θεωρείται ως αντικείμενο και όχι ως άνθρωπος), κάτι που της αφαιρεί δικαιώματα και διευκολύνει τη χρήση διάφορων μορφών βίας εναντίον της. Αρκεί να παρακολουθήσει κανείς ένα βίντεο κλιπ ραπ μουσικής, για να διαπιστώσει τα τρομαχτικά κοινωνικά πρότυπα.
Καθώς λοιπόν τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα αυτό γίνετια ολοένα και εντονότερο (σεξουαλικοποιημένοι χαρακτήρες παιδικών εκπομπών και παιχνιδιών, υπερβολικά θηλυκή μόδα, μακιγιάζ σε μικρές ηλικίες, εμμονή με την εικόνα σώματος κτλ.), αναπτύσσεται ένας αντίλογος που επιχειρεί να προστατέψει την παιδική ηλικία και τα δικαιώματα στην ξεγνοιασιά, όπως και τη γυναικεία ενδυνάμωση και απελευθέρωση από αυτόν τον νέο ζυγό που επιβάλλει σε μια γυναίκα από τόσο μικρή ηλικία να προσαρμοστεί σε ένα πρότυπο συγκεκριμένης εμφάνισης (περιποιημένα μαλλιά, μανικιούρ, τακούνια, μακιγιάζ, σέξι εσώρουχα, σέξι ρούχα της μόδας, άψογη επιδερμίδα, υπερβολικά λεπτό σώμα με έντονες καμπύλες κτλ.). Είναι παραπάνω από σίγουρο ότι το φαινόμενο της σεξουαλικοποίηση των κοριτσιών είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για την ψυχική υγεία καθώς και για την προώθηση ενός υγιούς κοινωνικού προτύπου για τα κορίτσια.
[συνεχίζεται]
Σχόλια