Διαταραχές πρόσληψης τροφής και γιορτές- οδηγός επιβίωσης

Πώς μπορεί να επιβιώσει συναισθηματικά κάποιος που έχει προβληματική διατροφική συμπεριφορά;
  • προσπαθήστε να μην έχετε σε κοινή θέα πιατέλες με μελομακάρονα, κουραμπιέδες και άλλα τρόφιμα. Η εύκολη πρόσβαση, καθώς και η οπτική επαφή με τις λιχουδιές αυτές, μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση αλλά και να πυροδοτήσει ακόμα και βουλιμικά ή υπερφαγικά επεισόδια. 
  • αν βρίσκεστε καλεσμένοι κάπου, αποφύγετε να καθήσετε κοντά σε μπουφέ ή σε μπωλάκια με σοκολατάκια, ξηρούς καρπούς, πατατάκια. 
  • βρείτε διάφορους τρόπους διασκέδασης και προσπαθήστε να εντάξετε μερικούς που να μη συμπεριλαμβάνουν απαραίτητα φαγητό: ψώνια, χορό, επιτραπέζια παιχνίδια, περίπατοι στη φύση, επίσκεψη σε μουσεία, πάρκα, θεματικά πάρκα και εορταστικές παραστάσεις, θέατρο, κινηματογράφο κτλ.
  • βρείτε ευκαιρίες να δώσετε σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη- ο αλτρουισμός πάντα φέρνει μια εσωτερική ολοκλήρωση. Μην απαρνιέστε όμως ότι και εσείς έχετε συναισθηματικές ανάγκες. Αναγνωρίστε τις δικές σας ανάγκες και νιώστε άνετα με αυτό. Αποφύγετε σκέψεις τύπου "ό,τι θέλουν οι άλλοι", "δεν έχει σημασία τι θέλω εγώ" κτλ.
  • κατά τη διάρκεια των γευμάτων, προσπαθήστε να φάτε με το στομάχι σας και όχι με το μυαλό σας. Γεμίστε αρχικά το πιάτο σας και καταναλώστε ό,τι βάλατε στο πιάτο σας, σύμφωνα με την πείνα σας. Δε χρειάζεται να ξαναγεμίσετε το πιάτο σας αν κάτι σας άρεσε πολύ. Αν φάτε υπερβολικά, δε θα το έχετε ευχαριστηθεί το ίδιο.
  • Αν νιώθετε δυσκολία να αντισταθείτε στο ξαναγέμισμα των πιάτων, απομακρυνθείτε από το τραπέζι ή δώστε στον οικοδεσπότη ή την οικοδέσποινα τα μαχαιροπίρουνά σας. 
  • Φάτε με ηρεμία και όχι με βιασύνη, μασώντας αργά και δίνοντας προσοχή σε κάθε σας μπουκιά. Αν τρώτε μηχανικά, ούτε θα το ευχαριστηθείτε ούτε θα ελέγξετε τις ποσότητες.
  • Δεν είναι υποχρεωτικό να φάτε από όλα όσα υπάρχουν στο τραπέζι.
  • Δεν είναι υποχρεωτικό να φάτε επιδόρπιο, αν έχετε χορτάσει.
  • Δεν είναι υποχρεωτικό να πιείτε αλκοόλ, αν δεν έχετε όρεξη για αυτό.
  • Αν ένας οικοδεσπότης ή οικοδέσποινα είναι ιδιαίτερα επίμονοι στο να σας κεράσουν κάτι, επιμείνετε κι εσείς στην απάντησή σας, εφόσον δεν το θέλετε. Κοιτάξτε τους στα μάτια και απαντήστε αργά και με νόημα, τιμώντας την προσφορά αλλά αποφεύγοντάς την παράλληλα και στρέφοντας την κουβέντα αλλού.
  • Χαλαρώστε, τα παραστρατήματα είναι μέσα στο πρόγραμμα και δε σημαίνουν ότι δε θα τα καταφέρετε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημά σας. Οι γιορτές παρουσιάζουν για όλους τους ανθρώπους δυσκολίες- μην ξεχνάτε ότι κι εσείς είστε άνθρωπος, όχι ρομπότ.
  • Δείξτε υπομονή στις οικογενειακές τριβές και βρείτε τρόπους εκτόνωσης (γράψτε, μιλήστε με φίλους, μιλήστε με κάποιον ειδικό κτλ.). Αναγνωρίστε ότι καμία οικογένεια δεν είναι ιδανική και συγχωρέστε και τη δική σας που δεν είναι τέλεια.
  • Μην πιεστείτε να κάνετε πράγματα που δεν έχετε διάθεση να κάνετε. Σεβαστείτε τον ρυθμό και την ανάγκη σας και περιποιηθείτε τον εαυτό σας. 
  • Αναζητήστε αγάπη και φροντίδα, αποφύγετε πηγές αυστηρότητας και καταπίεσης.
  • Δημιουργήστε ρουτίνες που θα σας βοηθούν στην καθημερινότητά σας.
  • Κατανοήστε ότι οι γιορτές δεν έχουν ως επίκεντρο το φαγητό αλλά το φαγητό απλώς στολίζει μέσα από παραδόσεις και έθιμα τις γιορτές.
Τέλος, μεταφράζω ένα καλογραμμένο άρθρο σχετικά με την επίδραση των εορτών στους ανθρώπους που πάσχουν από κάποια διαταραχή πρόσληψης τροφής:

Δυστυχώς μύθοι για τη μαγεία των εορτών οδηγούν πολλούς Αμερικανούς σε έναν αγώνα ενάντια στην πραγματικότητα. Για εκατομμύρια άντρες, γυναίκες και παιδιά που αναρρώνουν από μια διαταραχή πρόσληψης τροφής, οι γιορτές μπορεί να φέρουν υψηλό στρες που να σχετίζεται με ένα αποπνικτικό πρόγραμμα, επώδυνες ή απογοητευτικές δυναμικές στην οικογένεια και μια φαινομενικά διαρκή εστίαση στο φαγητό που ξεκινά από το Halloween και συνεχίζεται μέχρι και την Πρωτοχρονιά. Ως αποτέλεσμα, οι ειδικοί στην αντιμετώπιση των διαταραχών πρόσληψης τροφής συχνά βλέπουν μια αύξηση στις σκέψης και τις συμπεριφορές που να σχετίζονται με διατροφικές διαταραχές, καθώς και υποτροπές κατά τη διάρκεια των εορτών. 

Στην πραγματικότητα, οι γιορτές μπορεί να είναι αγχογόνες για όλους τους ανθρώπους, όχι μόνο για αυτούς που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές. Όλοι μας κάποια στιγμή είναι πιθανό να αντιμετωπίσουμε άγχος που να προέρχεται από διάφορες πηγές, όπως η φασαρία για ένα εορτασιτκό ταξίδι ή το να ξοδεύουμε πολλά λεφτά σε υποχρεωτικά δώρα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι άνθρωποι που παλεύουν με μια διαταραχή πρόσληψης τροφής είναι βιολογικά προδιατεθειμένοι να βιώνουν υψηλότερα επίπεδα άγχους από τους υπόλοιπους και τα εργαλεία που χρησιμοποιούν για να διαχειρίζονται αυτό το άγχος -όπως αποστέρηση, υπερφαγία, εμετός ή υπερβολική άσκηση- μπορεί να είναι ανθυγιεινά ή ακόμα και απειλητικά για τη ζωή τους.

Προσθέστε σε αυτή την προδιάθεση για υψηλό άγχος την τελειομανή ιδιοσυγκρασία που έχουν τα άτομα αυτά προς το να έχουν υψηλές επιδόσεις και να ευχαριστούν τους άλλους και οι κοινές πηγές άγχους μπορεί να αναγκάσουν όσους βρίσκονται σε αποθεραπεία να επιστρέψουν σε ανησυχητικές σκέψεις και συμπεριφορές σε μια προσπάθεια να διαχειριστούν τα συναισθήματα άγχους. Οι ακόλουθες στρατηγικές μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα να προστατέψουν τη θεραπεία τους κατά τη διάρκεια των γιορτών:
 
Σχεδιάστε προσεκτικά το πρόγραμμα τον εορτών: δε χρειάζεται να πάτε όπου σας καλέσουν, σε κάθε πάρτυ, γεύμα ή ανταλλαγή δώρων για να μπείτε στο πνεύμα των γιορτών. Βάλτε σε προτεραιότητα την υγεία σας και την ευημερία σας, πάνω από εξωτερικές υποχρεώσεις. Επίσης να είστε ρεαλιστές για το τι μπορείτε να διαχειριστείτε.

Αλλάξτε το επίκεντρο της προσοχής από το φαγητό στην οικογένεια και τους φίλους. Για μερικούς ανθρώπους τα πλούσια φαγητά και γλυκά κάνουν δύσκολο το να τρώνε με μέτρο. Για άλλους, το άπλετο φαγητό και τα μεγάλα γεύματα μπορούν να δημιουργήσουν άγχος. Δεχτείτε ότι το φαγητό είναι τυπικά ένα μέρος των εορταστικών συνάξεων και στρέψτε την προσοχή σας στην ουσιαστική επικοινωνία και συναναστροφή με τους δικούς σας ανθρώπους.

Βρείτε στήριξη στο δίκτυο υποστήριξής σας: Βρεθείτε με ανθρώπους που έχουν θετική σχέση με το φαγητό και τα σώματά τους και μείνετε σε στενή επαφή με επαγγελματίες που ασχολούνται με την θεραπεία διατροφικών διαταραχών. Συζητήστε τα συναισθήματά σας, τις νίκες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζετε με αυτά τα άτομα καθώς και τα θέματα που μπορεί να απειλήσουν τη θεραπεία σας.

Να είστε καλοί με τον εαυτό σας: Ο τελειομανής νους που έχουν όσοι πάσχουν από διαταραχές πρόσληψης τροφής καθιστά δύσκολο να αποδεχτούν την περιπτωση που κάτι δεν πάει όπως το σχεδίαζαν. Ένα ατόπημα δεν είναι κρίσημο για την διατροφική πρόοδό σας. Να είστε περήφανοι για τις προσπάθειες που κάνετε, όσο μικρό ή μεγάλο κι αν είναι το αποτέλεσμά τους. 

Η οικογένεια και οι φίλοι επίσης παίζουν έναν σημαντικό ρόλο στην προστασία από τις διατροφικές διαταραχές κατά τη διάρκεια των γιορτών. Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούν να κάνουν οι φίλοι και η οικογένεια για να προστατεύσουν την θεραπεία κάποιου είναι να είναι ευέλικτοι με τις εορταστικές παραδόσεις και να είναι πρόθυμοι να ξεκινήσουν νέα έθιμα που να περιλαμβάνουν λίγα άτομα και να μην έχουν ως επίκεντρο τα γεύματα και το φαγητό. 

Το να κάνουμε το κεντρικό θέμα των γιορτών την αίσθηση του να βρισκόμαστε μαζί, παρά το να οργανώνουμε τεράστιες συνάξεις με αμέτρητες πιατέλες εορταστικών ευκολοφάγωτων φαγητών μπορεί να βοηθήσει στο να ελαχιστοποιηθεί το άγχος που νιώθει ένας πάσχοντας καθώς και την πιθανότητα υποτροπής σε αυτή την πολύβουη εποχή. 

Εκτός από τις προαναφερθείσες στρατηγικές, μια αυξανόμενη κοινότητα επαγγελματιών ειδικεύονται στην πρόληψη και τη διαχείριση αυτών των διαταραχών. Αυτοί οι ειδικοί μπορούν να βοηθήσουν ενήλικες, εφήβους, παιδιά και τις οικογένειες αυτών να περάσουν με υγεία τις γιορτές αλλά και τον υπόλοιπο χρόνο. Με την κατάλληλη υποστήριξη και ένα ισχυρό δίκτυο από φίλους, οικογένεια και ειδικούς, μια εορταστική περίοδος με υγεία και χαρά είναι εφικτή για όλους.

Σχόλια