Πόσες θερμίδες καταναλώνονται στη νοητική δραστηριότητα;

Αντιγράφω ένα άρθρο σχετικά με τη θερμιδική κατανάλωση της νοητικής δραστηριότητας:

Ε.: Ισχύει ότι η έντονη νοητική εργασία καίει περισσότερες θερμίδες;
Α.: «Ναι, αλλά θα χρειαστούν χρόνια για να φανεί κάποια διαφορά στη ζυγαριά», τονίζει ο δρ Ντέιβιντ Λεβίτσκι, καθηγητής διατροφής και ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Cornell.
«Είναι αλήθεια ότι ο ρυθμός μεταβολισμού αυξάνεται όταν υπάρχει νοητική δραστηριότητα» είπε. «Ωστόσο, οι θερμίδες που καίγονται σε σχέση με τη συνολική ημερήσια πρόσληψη θερμίδων είναι ελάχιστες».
Η ενέργεια που δαπανάται σε κάθε «είδους» νοητική δραστηριότητα είναι ιδιαίτερα μικρή, υπογράμμισε ο δρ Λεβίτσκι. Ερευνες δείχνουν ότι αποτελεί μόλις το 20% του μεταβολικού ρυθμού ηρεμίας, που αντιστοιχεί σε περίπου 1.300 θερμίδες την ημέρα, και όχι του συνολικού μεταβολικού ρυθμού, που ανέρχεται περίπου στις 2.200 θερμίδες την ημέρα. Αρα ο εγκέφαλος «χρησιμοποιεί» περίπου 300 θερμίδες.
«Αξιόπιστες έρευνες δείχνουν ότι η έντονη νοητική δραστηριότητα, όπως η επίλυση ενός περίπλοκου προβλήματος πολλαπλασιασμού, κάνει τον εγκέφαλο να καταναλώνει περισσότερη γλυκόζη», σημείωσε ο ίδιος. Ποια είναι όμως η αντιστοιχία σε θερμίδες; Μάλλον λιγότερες από 20 θερμίδες από τις 300 που καταναλώνει συνολικά ο εγκέφαλος, εκτιμά ο δρ Λεβίτσκι.
Παρ’ όλα αυτά, συνήθως, δεν αφιερώνουμε πολύ χρόνο σε τέτοιες δραστηριότητες, συνεχίζει ο δρ Λεβίτσκι, οπότε η διαφορά ίσως να είναι μόνο 10 θερμίδες την ημέρα. Κάτι το οποίο συνεπάγεται ότι η σκληρή νοητική εργασία δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος για να χάσουμε βάρος...
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να υπολογιστεί η πρόσληψη γλυκόζης από τον εγκέφαλο, είπε ο δρ Λεβίτσκι. Η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (ΡΕΤ scan) του εγκεφάλου είναι μια μη επεμβατική τεχνική, ενώ επίσης μπορεί να γίνει και άμεση μέτρηση της γλυκόζης στο αίμα που ρέει από και προς τον εγκέφαλο.
image: http://photo.kathimerini.gr/files/ul/thenews/02_SCIENCE/brain350.jpg

Σχόλια