Επιλόχειος κατάθλιψη για τον πατέρα;

Ως τώρα γνωρίζαμε ότι μετά τον τοκετό για πολλές γυναίκες ακολουθεί μια περίοδος που ενδέχεται να παρουσιαστεί επιλόχεια κατάθλιψη. Ακολουθεί ένα άρθρο το οποίο μας εκθέτει ένα άγνωστο πρόβλημα που αφορά τη συναισθηματική κατάσταση του νέου πατέρα και πώς μπορεί η άφιξη ενός βρέφους στην
οικογένεια να επηρεάσει και τον πατέρα:

Όλοι γνωρίζουμε ότι μετά τον τοκετό, πολλές γυναίκες εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης και πάντα υπάρχει μέριμνα από τον γιατρό και το περιβάλλον, ώστε να αντιμετωπισθεί αυτή κατάλληλα. Λίγοι όμως γνωρίζουν ότι παρόμοια συμπτώματα είναι δυνατόν να παρουσιάσει και ο πατέρας.

Το πρόβλημα φαίνεται ότι είναι υποεκτιμημένο, καθώς το ποσοστό της ανδρικής κατάθλιψης μετά τον τοκετό της συζύγου ανέρχεται 5% έως 25%, σε διάφορες μελέτες. Η διαφορά στα ποσοστά οφείλεται κυρίως στον ορισμό που δίνει η κάθε μελέτη στο τι είναι κατάθλιψη. Όπως και να έχει το νόσημα αυτό είναι υπαρκτό και πιθανότατα προσβάλει τον 1 στους 5 νέους πατεράδες.

Τα συμπτώματα της ανδρικής κατάθλιψης μετά τον τοκετό έχουν να κάνουν με την εμφάνιση, ευερεθιστότητας που δεν προϋπήρχε, επιθετικότητας και διαταραχή της ομαλής σχέσης με την σύζυγο. Η εικόνα μπορεί να εμφανισθεί με αυπνία ή με διάθεση να κοιμάται πολύ. Επίσης ο νέος πατέρας μπορεί να παρουσιάσει απόσυρση από τα ενδιαφέροντα του και τάση να απομονώνεται από τους φίλους.

Για να θεωρηθεί ότι υπάρχει ανδρική κατάθλιψη μετά τον τοκετό, θα πρέπει τα παραπάνω συμπτώματα να διαρκούν για περισσότερο από δυο εβδομάδες. Ο λόγος εμφάνισης αυτού του συνδρόμου είναι η ανωριμότητα που πιθανόν έχει ο νέος πατέρας, ως προς την ετοιμότητα του να αναλάβει αυτόν τον ρόλο.

Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Η εκπαίδευση του πατέρα πριν τον τοκετό και η κατάλληλη ενημέρωση για τα χαρακτηριστικά της νέας του ζωής, μπορεί να προετοιμάσει τον ίδιο και να προσγειωθεί ομαλά. Σε περίπτωση που αναπτυχθεί το σύνδρομο της κατάθλιψης θα πρέπει να θεραπευτεί άμεσα ακόμα και με τη βοήθεια ψυχολόγου. Η παραμέληση της θεραπείας συνήθως οδηγεί σε ένταση, ζήλια, έλλειψη εμπιστοσύνης και γενικά συνθήκες που οδηγούν πολλές φορές στο διαζύγιο.

Σχόλια